Mode á la Modo

MoDo AIK
Klubbmärken och matchdräkter 1978-87

Säsongen 1978-79 blev speciell på många vis. Den slutade triumfatoriskt med SM-guld och innebar en helt ny dress. För det första blev den helröd, då både byxor och hjälmar fick den färgen. Man frångick även de svenska Jofa-hjälmarna och valde den stora, runda Northland-modellen. Tröjorna hade en design som liknade den gamla, frånsett att den fallande Rangers-designen med bokstäverna MODO ersattes av ett stort, kantigt ”M”. Det påminde om Vancouver Canucks dåvarande design med ett stort ”V” över hela tröjan men hade en annan förklaring. Som MoDo-iten nr 3 1978 skrev hade MoDo AIK sommaren 1978 köpt två butiker i centrala Örnsköldsvik, Cetab Alpin och Boos Sport & Fritid, i ett försök att via nya vägar få in pengar till föreningen. MoDos sportbutik fick namnet M-sport och det stora, kantiga M:et återfanns i deras logo. Den planerade klädesaffären ( som skulle ha hetat M-kläder eller M-boutique ) kom dock aldrig till stånd utan såldes.

Sune Ödling i den röda hemmatröjan.
Assar Lundgren i den vita bortatröjan.

Sture Andersson visar upp hela hemmadräkten, bilden handkolorerad i Photoshop.

Största protesterna mot dräktförändringen kom från oväntat håll, nämligen Dagens Nyheter! Deras ”Namn och Nytt”-sida hade gjort en gimmick av att stödja MoDo (”de röd-grön-vita ishockeygiganterna”) och gillade inte förändringen; ”Man har tagit bort de berömda fyra bokstäverna och till och med klubbmärket och uppträder nu i något slags geometriskt randmönster som med mycket god vilja kan fås till att föreställa ett ’M’ ”. NoN hade fel om klubbmärket, för dels hade det inte funnits på nån Alfredshems- eller MoDo-tröja sen 1955, dels hade laget under senare delen av säsongen faktiskt ett litet svart klubbmärke på de röda tröjorna. NoN fortsätter: ”De streck som skall föreställa ett ”M” liknar mera en EKG-kurva för en patient som är på väg att dömas till evig utvisning”. NoN rådde MoDo att byta tillbaka sina tidigare dräkter för att kunna nå final och vinna guldet. Nå final och vinna guldet var precis vad MoDo kom att göra – utan att byta dräkter! Den avgörande finalen vanns 27 mars 1979, på dagen 58 år efter att Alfredhems IK hade bildats.

Som regerande svenska mästare var MoDo eftertraktat sponsorsbyte inför säsongen 1979-80. Flygvapnet kom med i bilden, varför Northland-hjälmarna byttes mot blåa Jofa-hjälmar och försågs med ett bevingat ”MoDo” i gult. Mo & Domsjö ville förstås vara med och dela på kakan så det kantiga M-et försvann och ersattes av ett ganska fantasilöst ”MoDo AIK” i skogsbolagets logo mitt på bröstet. I övrigt behölls designen från mästarsäsongen.

Hannu Niemi i röd hemmatröja, 1979-80.
Ulf ”Lillis” Hansson i vit bortatröja, 1979-80.

1980 återgick man i stort sett till 70-talets design på tröjorna, frånsett att ”MoDo AIK” hamnade i Flygvapnets stora vinge på bröstet. Hjälmarna blev åter röda med det bevingade ”MoDo” i vitt. Denna dress bestod till 1983.

Mikael Andersson i helrött 1980-83.
Pelle Nilsson tekar iförd reservstället.
Legendaren Robert Frestadius (#21) med ”bevingade” hjälmar från 1979-80…
…respektive 1980-81.

 

1. Anders Vikberg
2. Sture Andersson & Thomas Byberg
3. Tommy Eriksson
4. Jens Johansson
5. Pirro Alexandersson
6. Pekka Arbelius

Åren 1983-85 användes den dress som syns på bild 1 och 2. Vingen på bröstet bestod medan 70-talsdesignen ersattes av ett mer transatlantiskt stuk med längsgående revärer på armarna. Man använde vita hjälmar både till den röda och den vita tröjan. Bak på tröjan återinfördes spelarnamnen (som MoDo åren 1971-75 varit tidigt ute med), men nu placerade under siffran.

1984-85 hade MoDo spelat i Division 1 och möjligen var det för att fira återkomsten till Elitserien som man inför säsongen 1985-86 bytte dress (bild 3-5). Mest notabelt är kanske att klubbmärket nu hamnade på bröstet, nåt som dittills i klubbens historia märkligt nog varit en sällsynthet. Blått gjorde även en liten diskret återkomst till dräkterna eftersom de vitröda ärmarna kantades av två smala, längsgående blå och gröna ränder. Den blå färgen uppgavs nu stå för Hägglunds, en av huvudsponsorerna. I dräktförslaget var damaskerna vita och dessa användes till de röda tröjorna under försäsongen 1985 (bild 3). I kombination med de vita ärmarna tyckte man dock att den röda hemmadräkten blev för vit så röda damasker återinfördes till seriestarten (bild 4). Till den vita reservtröjan användes vita hjälmar (bild 5) och säsongen 1986-87 hade man dessutom (för första och hittills enda gången i klubbens historia) vita byxor (bild 6). 1986-87 blev den sista dressen under namnet MoDo AIK. Styrelsen beslutade att klubbens sektioner skulle gå skilda vägar varpå ishockeysektionen fortlevde som MoDo Hockeyklubb, eller som det allt som oftast framfördes, hädanefter: ”MoDo Hockey”.

1921-55 | 1955-64 | 1964-78 | 1978-87 | 1987-98 | 1998-01 | 2001-07 | 2007-13
Övriga dräkter | 70- och 80-talssouvenirer