Allmänt

Egenskapade flaggor ger ett effektfullt visuellt avtryck på läktaren. I denna guide ger vi lite råd och tips hur du går tillväga för att skapa din egna flagga.

Typer av flaggor

  • Viftflagga
  • Tvåpinn (banderi)
  • Staketflagga/Hängflagga/Banderoll
Viftflagga
Viftflagga
Tvåpinn och viftflagga
Tvåpinn och viftflagga
Staketflagga
Staketflagga

Viftflagga

Viftflaggan kan göras i varierande storlekar allt från 1×1 meter och uppåt. Ett tunt tyg (förslagsvis polyester) gör att flaggan blir lätt att vifta med. Se också till att anpassa styvheten på flaggpinnen till storleken på flaggan. Har du ett tunt och långt PVC-rör kommer flaggan bli svår att vifta. Här kan det vara värt att använda ett teleskopiskt fiskespö istället.

Tvåpinn

För tvåpinnflagga kan man använda i princip vilket tyg som helst. Det går också att måla med vanlig väggfärg, även om textilfärg är att föredra. Storleksmässigt finns stor frihet hur man vill ha sin tvåpinn, men tänk på att du ska kunna sträcka ut den helt, så gör den inte för bred.

Staketflagga/Hängflagga/Banderoll

Till skillnad från övriga varianter används här inga flaggpinnar. Istället fästs flaggan över staket med hjälp av t ex buntband eller silvertejp. Här gäller det framför allt att se till att höjden på tyget anpassas till var flaggan ska hänga. Även bredden är såklart också viktig att ta hänsyn till.

Det här behöver du!

  • Tyg – Vitt lakan eller annat motsvarande tyg. Finns billigt på t ex Ikea.
  • Färg och penslar – Helst textilfärg, men vanlig väggfärg från Jula fungerar det med.
  • Maskeringstejp – Välj en inte alltför bred.
  • PVC-rör – Välj lämplig kombination av längd och tjocklek. Finns i bygghandeln.
  • Symaskin – Låna av någon du känner.

Så här gör du!

  1. Bestäm vilken typ av flagga du vill göra
    En viftflagga rör på sig och där bör fokus ligga på färg, mönster och eventuellt motiv. En tvåpinn är mer statisk och lämpar sig därmed mer för ett tydligt motiv och eventuella inslag av text än en viftflagga.
  2. Välj ut ett mönster och/eller motiv
    Är du nybörjare, håll det enkelt och försök hålla ner antalet färger. Gör det inte för plottrigt.
  3. Förbered tyget
    Använder du ett lakan, klipp till det i önskad storlek. Någonstans mellan 1×1 – 2×2 meter för en viftflagga är lämpligt. Tänk på att göra plats för fållor där flaggpinnarna sedan ska sitta. För viftflagga blir det fålla på en sida, medan det för tvåpinn behövs fållor på bägge sidor.
  4. Rita upp ditt motiv på tyget
    Sätt upp tyget på en vägg och rita av det med hjälp av projektor och blyertspenna. Det går också bra att lägga tyget på golvet och rita med blyertspenna på frihand.
  5. Använd maskeringstejp
    För att förhindra färgspill är det en god idé att maskeringstejpa runt ditt motiv. Det kan vara lite tidsödande, men höjer kvaliteten på slutresultatet.
  6. Måla
    Första steget här är givetvis att köpa in färgen och lämpliga penslar. Börja hellre med liten modell av pensel än en för stor. Se till att skydda underlaget med hjälp av byggplast eller liknande och tejpa fast tyget. Markera med blyerts vilken färg de olika fälten ska ha. Måla hellre för tunt och fyll i än att använda för mycket färg som gör flaggan tung.
  7. Sy fålla
    När färgen har torkat är det dags att sy en fålla i tyget för flaggpinnen. Gör du en tvåpinn får du ha dubbelt så roligt! Börja med att vika in tyget på ena sidan (som du förberett för i tidigare steg). Nåla fast och sy dit fållan med hjälp av symaskin. Anpassa fållans storlek efter tjockleken på PVC-röret. Om du inte får tag i någon symaskin går det även att limma eller tejpa fållan, men det kommer inte att hålla lika länge.
  8. Anpassa PVC-rör
    Kapa eventuellt PVC-röret efter behov.