Mode á la Modo

MODO HOCKEY
Klubbmärken och matchdräkter 2001-07


Efter endast ett halvår såldes det nya Modo Paper till den finska skogskoncernen Metsä-Serla och när dessa bytte namn till M-real undrade många om det skulle innebära namnbyte även för hockeylaget. Hur skulle man reagera inför namn som M-real Hockey, M-Hockey (med återupplivande av sportbutiken M-sport?), det innovativa AlfredsheM-Real eller det spanskinfluerade Real Modo (med en fiffig anspelning på King on Ice eftersom ”real” på spanska betyder ”kunglig”, jämför med ”rojalistisk” och engelska ”royal”). Nu var inget av dessa namn aktuellt och det finskägda M-real valde till och med att trappa ner på den stabila sponsring som föregångarna Mo & Domsjö och Modo Paper stått för. Och även om det inte blev nåt namnbyte den här gången menade Modo hockeys ledning på årsmötet 2001 att allting har sitt pris samt att allt är möjligt i framtiden.

Det Modo Paper-anpassade klubbmärke som infördes våren 2000. Typsnittet i det kortlivade pappersföretagets logo fick fortsatt liv på hockeyrinkarna

Fart, fläkt och respekt var rubriken på den dräkt som presenterades på en presskonferens den 8 augusti 2001. Dressen innebar en återgång till röda tröjor och hjälmar (enligt Peter Blomqvist ”för att det är Modos färg”) i kombination med svarta byxor och damasker (vilket angavs stå för kraft). Kollektionen utformades av reklam- och marknadsföringsbyrån Face It.

Magnus Wernblom…
…respektive Mattias Weinhandl i försäsongsversionen av 2001-02 års rödsvarta kreation.

Liksom tidigare år användes en lite annorlunda dress under försäsongen. Skillnaden syns tydligast på spelarnamnen på ryggen, vars text var otydligt svart på försäsongströjorna men vit på elitserietröjorna. Mikael Lundvall noterar att försäsongsversionen var gjord av Jofa och hade deras logo på framsidan, snett under Modo-loggan (som för övrigt kringgärdades en vit rand på försäsongsversionen). Lundvall fortsätter: ”De tröjor man använder nu är gjorda av CCM, deras logo finns ovanför Hägglunds-loggan på ryggen (och följdaktligen ingen JOFA-logga på framsidan). JOFA-loggan återfinns faktiskt även den, inuti numret på ryggen (konstigt att de har deras logga med när CCM gjort tröjorna, kanske de gjorde trycket?”). Även reklamens utformning förändrades efter försäsongen, liksom kragens utseende. På den tidiga versionen ”överlappade” kraghalvorna varandra medan de senare tröjorna hade en rundad krage. Dessutom byttes damaskerna ut. Försäsongsvarianten var helsvarta med en bred röd rand men i elitserien användes damasker med två ränder – en röd och en grön/blå.

Mattias Weinhandl i elitserieversionen av 2001-02 års dräkt.

Denna dräkt behölls i stort sett även över säsongen 2002-03. Det som skilde var att klubbmärket krymptes och att tröjan ”dekorerades” med mer reklam. Säsongen 2003-04 gjordes några färgförändringar. Det blågröna försvann för att på tröjorna ersättas av grönt och i klubbmärket av svart. På den vita reservdräkten försvann det svarta från damaskerna. Vad gäller tröjans baksida kan noteras att reklamtriangeln för Alvis säsongen 2003-04 passades in på ett fiffigt sätt, delvis överlappande tröjnumret.

2003-04: Per Svartvadet i rött, samt ryggtavlan på Magnus Wernblom

Med delvis förändrade sponsorlappar används denna dräktvariant även säsongen 2004-05. Ett undantag var försäsongen, då Modo spelade i en reklamfri retrodräkt med 60-talsstuk designad av Joakim Norberg.

Tommy Salo i röd retrotröja.
Peter Forsberg i vit retrotröja.

Modos ”svarta period” fortsatte säsongen 2005-06, även om designen ändrades. Byxorna fortsatte vara svarta medan man på damaskerna återgick till rött (utom under försäsongen då man använde fjolårets svarta damasker). Istället infördes svarta hjälmar. På den vita dressen blev axelpartiet rött.

Frånsett typsnittet på siffrorna användes grunddesignen från dessa dräkter även under guldsäsongen 2006-07. På de vita tröjorna ändrades även färgen på siffrorna från svart till rött. Liksom 2004-05 användes en reklamfri retrodräkt under försäsongen, nu med 70-talskänsla. I retrotröjor syns Mattias Timander (i vitt) och Mikael Pettersson (i rött), hämtade från säsongens ispremiär i nya Swedbank Arena. Till de vita tröjorna användes vid det tillfället svarta damasker, något som i matcherna byttes till vita damasker.

 


1921-55 | 1955-64 | 1964-78 | 1978-87 | 1987-98 | 1998-01 | 2001-07 | 2007-13