Mode á la MoDo 1955-1964

ALFREDSHEMS IK

Säsongen 1955-56 når man den näst högsta serien och A-laget skrudar sig till division 2-premiären i ny dress. Det var den elegantaste dressen hittills, och kan vara värd ett närmare studium. Märket på tröjan var förmodligen en förenklad variant av klubbmärket, men påminner i det här utförandet ännu mer om Mo & Domsjös dåvarande logo (se 1921-55). De fyruddiga stjärnorna förknippas idag enbart med Leksands IF, men var vid den här tiden vanliga och fanns till exempel på Hammarbys tröjor. Bilden på Ingemar Landgren är från Alfas samlarserie och uppenbarligen färglagd men färgsättningen är riktig, frånsett att tredje färg förutom röd och vit var grön, inte blå som på Alfabilden.

 

Åke Nordström, Alfredshems förste landslagsman.

Ryggtavlorna på utespelare resp. målvakter.
Ingemar Landgren i färg från Alfas samlarserie
Åke Nordström, föreningens första landslagsman i ishockey.

En annan intressant detalj är att tröjornas ryggtavlor såg olika ut beroende på om man var utespelare eller målvakt. Utespelarnas tröjor hade en fyruddig stjärna på varsin sida om siffran, medan målvakterna tycktes sakna tröjnummer för att i stället ha en ”skylt” med texten Alfredshem, med tre fyruddiga stjärnor ovanför.

Efter serieseger och andra plats i kvalet kliver Alfredshem 1958 som första ångermanländska lag upp i högsta serien, dåvarande Division 1 Norra. Inför den allsvenska premiären beslutar Mo & Domsjö och dåvarande Själevads kommun att bygga konstfrusen ishockeybana i den så kallade sandgropen vid Kempevallen. Laget åkte ur direkt men var bara ”ner och vände”.

Alfredshems ”Rangers”-design, röd version.

Nils ”Nicke” Johansson i samma dräkt.

1960 var man återigen seriesegrare och klara för allsvenskt spel. I samma veva bytte man till dräkten här ovan. Med ett typsnitt som antagligen hämtades från klubbmärket placerades bokstäverna AIK på bröstet (”fallande” á la New York Rangers) medan axelpartiet försågs med spetsiga revärer (som påminner om axelpartiet på Pittsburgh Penguins nuvarande hemmatröjor). Tröjan fanns i både röd och vit variant. Vissa foton indikerar att hemmatröjan vid denna tidpunkt var vit och det gör även en bildtext i tidningen Boll i bild från 1960 (återgivet i Modo-iten nr 2 1980): ”Tröja i vitt med röd-grönt axelparti. Gröna byxor med vita revärer”

Alfredshems ”Rangers”-design, vit version (Sture Norberg och Lasse Lindström).
Tjeckoslovakiens axeldekorationer och USAs tröjtext (till höger) under VM 1959 är tänkbara inspirationskällor för den Alfredshemsdräkt som infördes 1960. Spelarna heter Starsi och Grazia.

Mellan 1961-63 användes en reservtröja som saknade revärer på axlarna och som dessutom var gul (med AIK i svart). Senare under 60-talet sägs vissa pojklag ha använt orange tröja, men det rörde sig nog om gamla röda A-lagströjor som bleknat eller möjligen gula diton som mörknat.

Gul tröja utan revärer på axlarna (Sören Lindström och Gunnar Bäckman).
1967 får tredjemålvakten Lennart Näslund använda den då gamla gula tröjan mellan Gunnar Bäckman och Ivar Larsson (med de då nya vit-blå-röda reservtröjorna).

Kopplingen till Mo & Domsjö blir efter hand allt starkare och när ”Årets ishockey” 1962 skriver om Alfredshem är det med tillägget ”även MoDo-klubben kallad”. Under 1963 väcktes idén att samla Alfredshems framgångsrika hockeylag och Domsjö IFs framgångsrika fotbollslag under samma paraply, en konstellation som skulle få rejält ekonomiskt stöd från Mo & Domsjö och därför operera under det gemensamma namnet MoDo IK. I sista stund hoppade Domsjö av detta samarbete men Alfredshem genomförde namnbytet på egen hand med justeringen att det nya namnet skulle bli Modo allmänna idrottsklubb, där förkortningen MoDo AIK på ett elegant sätt anknöt till klubbens ursprungliga namn. Detta klubbades på årsmötet den 25 november 1963. Mo & Domsjös personaltidning Insikt skriver i december 1963 om namnbytet och tillägger att det ska realiseras när grundserien har slutspelats i januari 1964.

1921-55 | 1955-64 | 1964-78 | 1978-87 | 1987-98 | 1998-01 | 2001-07 | 2007-